- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Středně těžké
Vytisknout
Tato polévka je součástí kuchyně mnoha kultur.
Ingredience
Postup přípravy
- Den předem namočíme přebraný hrách do studené vody a druhý den jej necháme pod pokličkou zvolna vařit. Při vaření hrachem nemícháme, aby se nepřipálil a aby se stejnoměrně vařil. Dáme-li více vody, hrách se těžko a nestejnoměrně vaří, proto je potřeba hrách před vařením zalít takovým množstvím vody, aby byl jen mírně potopen.
- Vařený hrách jemně prolisujeme, rozmácháme ve vývaru, přidáme dorůžova osmaženou jíšku, mletý pepř, dobře rozmícháme, aby nezůstaly hrudky a necháme zvolna, nejméně 1 hodinu vařit.
- při vaření polévkou občas zamícháme a asi 5 minut před koncem varu přidáme česnek se solí a majoránkou. Pak polévku přecedíme přes jemný cedník a znovu necháme přejít var.
- Před podáváním polévku ochutíme polévkovým kořením, solí, drobně sekanou petrželkou a do každé porce polévky přidáme žemli nakrájenou na tenké nudličky a slabě dorůžova osmaženou na mastné pánvi.
- Byl-li při vaření dodržen správný výrobní postup, polévka je jemná, krémovitě zahoustlá, hladká a hrách se neusazuje u dna.
Hrachová polévka
- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Středně těžké
Tato polévka je součástí kuchyně mnoha kultur.
Ingredience
Postup přípravy
- Den předem namočíme přebraný hrách do studené vody a druhý den jej necháme pod pokličkou zvolna vařit. Při vaření hrachem nemícháme, aby se nepřipálil a aby se stejnoměrně vařil. Dáme-li více vody, hrách se těžko a nestejnoměrně vaří, proto je potřeba hrách před vařením zalít takovým množstvím vody, aby byl jen mírně potopen.
- Vařený hrách jemně prolisujeme, rozmácháme ve vývaru, přidáme dorůžova osmaženou jíšku, mletý pepř, dobře rozmícháme, aby nezůstaly hrudky a necháme zvolna, nejméně 1 hodinu vařit.
- při vaření polévkou občas zamícháme a asi 5 minut před koncem varu přidáme česnek se solí a majoránkou. Pak polévku přecedíme přes jemný cedník a znovu necháme přejít var.
- Před podáváním polévku ochutíme polévkovým kořením, solí, drobně sekanou petrželkou a do každé porce polévky přidáme žemli nakrájenou na tenké nudličky a slabě dorůžova osmaženou na mastné pánvi.
- Byl-li při vaření dodržen správný výrobní postup, polévka je jemná, krémovitě zahoustlá, hladká a hrách se neusazuje u dna.
Další recepty
Přidat komentář