- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Jednoduché
Vytisknout
Vydatná polévka pro každý den.
Ingredience
Postup přípravy
- Očištěný květák namočíme na 15 minut do slané studené vody, aby vyplaval hmyz. Pak ho rozebereme na drobnější růžičky, zalijeme vařící vodou tolik, aby nebyl úplně potopen a necháme vařit asi 15 minut.
- Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme mletý květ, zalijeme prochladlým vývarem dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a necháme zvolna vařit nejméně 1 hodinu.
- Před koncem varu vlijeme do vařené polévky mléko; polévku převaříme a procedíme přes jemný cedník. Do procezené polévky vložíme vařený květák i s vlastním vývarem, drobně sekanou petrželovou nať, necháme převařit a před podáváním ochutíme polévkovým kořením.
- Při přesném dodržení pracovního postupu je polévka hladká, krémovitě zahoustlá, barvy smetanově nažloutlé a chuti typické květákové. Květák nesmí být rozvařený.
Květáková polévka
- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Jednoduché
Vydatná polévka pro každý den.
Ingredience
Postup přípravy
- Očištěný květák namočíme na 15 minut do slané studené vody, aby vyplaval hmyz. Pak ho rozebereme na drobnější růžičky, zalijeme vařící vodou tolik, aby nebyl úplně potopen a necháme vařit asi 15 minut.
- Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme mletý květ, zalijeme prochladlým vývarem dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a necháme zvolna vařit nejméně 1 hodinu.
- Před koncem varu vlijeme do vařené polévky mléko; polévku převaříme a procedíme přes jemný cedník. Do procezené polévky vložíme vařený květák i s vlastním vývarem, drobně sekanou petrželovou nať, necháme převařit a před podáváním ochutíme polévkovým kořením.
- Při přesném dodržení pracovního postupu je polévka hladká, krémovitě zahoustlá, barvy smetanově nažloutlé a chuti typické květákové. Květák nesmí být rozvařený.
Další recepty
Přidat komentář