Vývar pro bílé polévky

Vývar pro bílé polévky

Polévky 1035 Aktualizováno: 15.11.2020 Přidáno: 15.11.2020
Vývar pro bílé polévky
  • Porcí: 10 osob
  • Čas přípravy: -
  • Čaš vaření: -
  • Kalorie: -
  • Obtížnost: Středně těžké
Vytisknout

Vývar přípravě bílých polévek a omáček. Nemohou se použít jako čistý základní vývar, protože telecí a vepřové kosti, tzv. bílé kosti, dávají zakalené bílé vývary.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kosti ( vepřové i telecí) rozsekáme na drobnější kousky, dobře vypereme, vložíme do studené vody, osolíme, necháme zavařit - pak odstavíme na okraj plotny a necháme zvolna vařit ( táhnout) nejméně 4 hodiny.
  2. Po této době mírného varu přidáme celý pepř, cibuli, očištěnou a na větší kudy nakrájenou zeleninu a vaříme zvolna dál, až je zelenina měkká.
  3. Vařený vývar procedíme přes jemný cedník a používáme jej k přípravě bílých polévek.
  4. Scezené kosti, očištěné od zeleniny a cibule použijeme znovu na druhý vývar. Bývá chutnější než první, je-li správně a dostatečně vyvařen.
  5. Mírným vařením docílíme čirost a výbornou chuť vývaru. Zeleninu vařenou ve vývaru použijeme jako vložku do různých polévek, nebo do salátu a podobně. Uvedená dávka vody je současně dávkou hotového vývaru. Vařením však vzniká až 30%, můžeme proto použít 4 litry vody, nebo pro vyváření doléváme takové množství vařící vody, abychom udrželi předepsané množství vývaru.

Vývar pro bílé polévky



  • Porcí: 10 osob
  • Čas přípravy: -
  • Čaš vaření: -
  • Kalorie: -
  • Obtížnost: Středně těžké

Vývar přípravě bílých polévek a omáček. Nemohou se použít jako čistý základní vývar, protože telecí a vepřové kosti, tzv. bílé kosti, dávají zakalené bílé vývary.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kosti ( vepřové i telecí) rozsekáme na drobnější kousky, dobře vypereme, vložíme do studené vody, osolíme, necháme zavařit - pak odstavíme na okraj plotny a necháme zvolna vařit ( táhnout) nejméně 4 hodiny.
  2. Po této době mírného varu přidáme celý pepř, cibuli, očištěnou a na větší kudy nakrájenou zeleninu a vaříme zvolna dál, až je zelenina měkká.
  3. Vařený vývar procedíme přes jemný cedník a používáme jej k přípravě bílých polévek.
  4. Scezené kosti, očištěné od zeleniny a cibule použijeme znovu na druhý vývar. Bývá chutnější než první, je-li správně a dostatečně vyvařen.
  5. Mírným vařením docílíme čirost a výbornou chuť vývaru. Zeleninu vařenou ve vývaru použijeme jako vložku do různých polévek, nebo do salátu a podobně. Uvedená dávka vody je současně dávkou hotového vývaru. Vařením však vzniká až 30%, můžeme proto použít 4 litry vody, nebo pro vyváření doléváme takové množství vařící vody, abychom udrželi předepsané množství vývaru.

Další recepty

Přidat komentář

Novinky

Přihlašte se k odběru nových receptů.