- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Středně těžké
Vytisknout
Využijte zeleninu, kterou máte právě doma.
Ingredience
Postup přípravy
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné drobné kostičky a květák rozebereme na růžičky. Vaříme každé zvlášť ve slané vodě do měkka, nesmíme rozvařit.
- Z tuku a mouky osmažíme světlou jíšku, zamícháme mletý květ, prochladlý vývar, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a vaříme zvolna nejméně 1 hodinu.
- Do vařené polévky přidáme vývar ze zeleniny a květáku, mléko. Dobře promícháme a necháme přejít var a procedíme přes jemný cedník.
- Do polévky dáme jako vložku scezený zelený hrášek, vařenou zeleninu, drobně nasekanou petrželku a převaříme. Před podáváním ochutíme polévku polévkovým kořením a podle potřeby osolíme.
- Polévka musí být smetanově nažloutlá, krémovitě zahoustlá, hladká a jemné chuti po zelenině. Není-li jíška dostatečně prosmažená a provařená, je polévka lepkavá, nemá žádoucí hladkost a chutná po syrové mouce.
Zeleninová polévka
- Porcí: 10 osob
- Čas přípravy: -
- Čaš vaření: -
- Kalorie: -
- Obtížnost:
Středně těžké
Využijte zeleninu, kterou máte právě doma.
Ingredience
Postup přípravy
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné drobné kostičky a květák rozebereme na růžičky. Vaříme každé zvlášť ve slané vodě do měkka, nesmíme rozvařit.
- Z tuku a mouky osmažíme světlou jíšku, zamícháme mletý květ, prochladlý vývar, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a vaříme zvolna nejméně 1 hodinu.
- Do vařené polévky přidáme vývar ze zeleniny a květáku, mléko. Dobře promícháme a necháme přejít var a procedíme přes jemný cedník.
- Do polévky dáme jako vložku scezený zelený hrášek, vařenou zeleninu, drobně nasekanou petrželku a převaříme. Před podáváním ochutíme polévku polévkovým kořením a podle potřeby osolíme.
- Polévka musí být smetanově nažloutlá, krémovitě zahoustlá, hladká a jemné chuti po zelenině. Není-li jíška dostatečně prosmažená a provařená, je polévka lepkavá, nemá žádoucí hladkost a chutná po syrové mouce.
Další recepty
Přidat komentář