Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Polévky 503 Aktualizováno: 17.11.2020 Přidáno: 17.11.2020
Zeleninová polévka
  • Porcí: 10 osob
  • Čas přípravy: -
  • Čaš vaření: -
  • Kalorie: -
  • Obtížnost: Středně těžké
Vytisknout

Využijte zeleninu, kterou máte právě doma.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné drobné kostičky a květák rozebereme na růžičky. Vaříme každé zvlášť ve slané vodě do měkka, nesmíme rozvařit.
  2. Z tuku a mouky osmažíme světlou jíšku, zamícháme mletý květ, prochladlý vývar, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a vaříme zvolna nejméně 1 hodinu.
  3. Do vařené polévky přidáme vývar ze zeleniny a květáku, mléko. Dobře promícháme a necháme přejít var a procedíme přes jemný cedník.
  4. Do polévky dáme jako vložku scezený zelený hrášek, vařenou zeleninu, drobně nasekanou petrželku a převaříme. Před podáváním ochutíme polévku polévkovým kořením a podle potřeby osolíme.
  5. Polévka musí být smetanově nažloutlá, krémovitě zahoustlá, hladká a jemné chuti po zelenině. Není-li jíška dostatečně prosmažená a provařená, je polévka lepkavá, nemá žádoucí hladkost a chutná po syrové mouce.

Zeleninová polévka



  • Porcí: 10 osob
  • Čas přípravy: -
  • Čaš vaření: -
  • Kalorie: -
  • Obtížnost: Středně těžké

Využijte zeleninu, kterou máte právě doma.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné drobné kostičky a květák rozebereme na růžičky. Vaříme každé zvlášť ve slané vodě do měkka, nesmíme rozvařit.
  2. Z tuku a mouky osmažíme světlou jíšku, zamícháme mletý květ, prochladlý vývar, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a vaříme zvolna nejméně 1 hodinu.
  3. Do vařené polévky přidáme vývar ze zeleniny a květáku, mléko. Dobře promícháme a necháme přejít var a procedíme přes jemný cedník.
  4. Do polévky dáme jako vložku scezený zelený hrášek, vařenou zeleninu, drobně nasekanou petrželku a převaříme. Před podáváním ochutíme polévku polévkovým kořením a podle potřeby osolíme.
  5. Polévka musí být smetanově nažloutlá, krémovitě zahoustlá, hladká a jemné chuti po zelenině. Není-li jíška dostatečně prosmažená a provařená, je polévka lepkavá, nemá žádoucí hladkost a chutná po syrové mouce.

Další recepty

Přidat komentář

Novinky

Přihlašte se k odběru nových receptů.